Samenstelling paardenmelk

Samenstelling paardenmelk

Paardenmelk is zo bijzonder omdat het vergelijkbaar is qua samenstelling met moedermelk.De samenstelling van paardenmelk is heel anders dan die van koeien- en geitenmelk. Paarden zijn namelijk uniek in de wereld van graseters. Het zijn geen herkauwers. Zij hebben, net als de mens, slechts 1 maag (een koe heeft 4 magen o.a. de pens). Van oudsher worden het edele dieren genoemd met benen en een hoofd omdat zij zo met mensen vergelijkbaar zijn. Door de overeenkomst tussen paardenmelk en humane melk is het voor ons een waardevolle voedingsbron. De complexe samenstelling van paardenmelk zorgt voor de gezondheidseffecten. Niet de componenten op zichzelf.

Paardenmelk bevat veel energie, ijzer, vitaminen (A, B1, B2, B6, C en E), mineralen (ijzer, kalium, calcium, fosfor) en sporenelementen. Met name het gehalte aan ijzer en vitamine C is erg hoog. Bovendien bevat paardenmelk veel enzymen en essentiele aminozuren. Ze is rijk aan albumine (wat de melk beter verteerbaar maakt). Het eiwit bestaat voor circa de helft uit albumine/ globuline (afweereiwitten) en zijn kort en zeer licht verteerbaar. Het vetpercentage is laag en grotendeels (meervoudig) onverzadigd o.a. linolzuur en 4-voudig archidonzuur).

Paardenmelk is licht zoet en waterig van smaak, mede door het hoge gehalte aan lactose (melksuikers) en het lage vetpercentage.

 vrouwpaardkoeschaap geit 
 eiwit1,52,1 3,5 5,2 3,8 
 vet4,01,33,46,24,1
 melksuikers6,96,34,64,24,4
 reststoffen0,30,40,80,91,9

 

 

 

 

 

Door het drinken van paardenmelk ontstaat in de darm een ideaal milieu voor de groei van goede bacteriën. Deze zetten ons voedsel om in kleine opneembare deeltjes. Dit zijn de basisstoffen voor ons hele lichaam . Zij worden opgenomen in het bloed en naar alle weefsels, organen en cellen vervoerd om deze van brandstof en bouwstof te voorzien. Zitten er in onze darm bacteriestammen die er niet thuis horen, dan is de darmflora verstoord. Deze slechte bacteriestammen doen voor ons ongewenste omzettingen. Deze kunnen op darmniveau ongemakken geven maar er kunnen zo ook teveel afvalstoffen in onze bloedbaan terecht komen met alle gevolgen van dien . De lever filtert afval uit het bloed en deze worden o.a. via de nieren uitgescheiden. Dit is een belasting voor die organen en voor ons hele lichaam. Met name onze huid en longen zijn bekende wegen waarlangs afvalstoffen kunnen worden uitgescheiden.

Voor 12.00 uur besteld dezelfde dag verzonden*

*Mits voorradig en betaald.

 

Bij een orderbedrag boven de € 50,00 verzenden wij gratis binnen Nederland! Daaronder zijn de verzendkosten € 5,00.

Dit geldt niet voor de diepvries paardenmelk. Hiervoor gelden aangepaste verzendkosten.

 

© 2015 - 2024 Paardenmelkerij Hoeksche Waard | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel