Het karakter en de meerwaarde van een zorgboerderij

Het bijzondere van een zorgboerderij is dat de begeleiding en zorgverlening plaatsvindt binnen een agrarisch productiebedrijf nl. de paardenmelkerij. Het zorgbedrijf levert een goed landbouwproduct, samen met mensen die bij het werken zorg, aandacht en begeleiding nodig hebben.

Bij onze zorgboerderij is een evenwicht gevonden tussen het leveren van een hoogwaardig agrarisch product (paardenmelk) enerzijds en het aanbieden van zorg op maat anderzijds.

De wensen van de hulpboeren moeten dus goed passen bij de mogelijkheden die ons bedrijf aanbiedt. Doordat de hulpboeren werken met planten en dieren hebben zij een reeel aandeel in de productie. Mede hierdoor groeit de eigenwaarde van de clienten en nemen zelfstandigheid en sociale vaardigheden toe.


Algemene meerwaarde die vaak genoemd worden zijn:
 

  • De ruimte die een boerderij biedt
  • De laagdrempeligheid en het informele karakter
  • Het "normale" leven
  • Het aansluiten bij de mogelijkheden van de hulpboer(in) i.p.v. de beperkingen
  • Planten en dieren nodigen hulpboeren zelf uit tot werkzaamheden; sommige werkzaamheden moeten gewoon gebeuren.

Het werken met planten en dieren, aandeel hebben in het productieproces en onderdeel vormen van een werkgemeenschap kan de volgende meerwaarde bieden:

Structuur
De indeling van een werkdag en de koppeling met seizoenen geeft structuur. Het ritme van de natuur biedt vaste, wederkerende werkzaamheden.
Invloeden van buitenaf. Het weer, de seizoenen, veranderingen die plant en dier ondergaan. Op deze factoren heb je geen grip, maar vraagt om rekening houden met tussentijds veranderen of ombuigen van de werkzaamheden.

Afwisseling
Omdat bepaalde werkzaamheden seizoensgebonden of weersafhankelijk zijn, biedt dat in de loop van een jaar, maar ook per dag een wisselend aanbod.
Contact met planten en dieren. Levenscycli meemaken en daaraan een bijdrage leveren; zaaien, groeien, bloeien en oogsten. En wat de dieren betreft; geboren worden, verzorgen en - niet in de laatste plaats- ook doodgaan en afscheid nemen. Alle zintuigen komen in actie.


Zorgen en verzorgen
Het verzorgen van planten en dieren doet een appel op verantwoordelijkheidsgevoelen belangrijk zijn. Zelf zorgen in plaats van verzorgd worden geeft bevrediging.

Functioneel en tijdsgebonden werk
Sommige werkzaamheden moeten op een bepaald moment gebeuren. Noodzaak van zorgen en verzorgen anders gaan plant en dier dood, minder produceren of ziek worden.
Verantwoordelijkheid. De dieren en planten zijn afhankelijk van de verzorging van de hulpboeren.
Gezonde omgeving. De hulpboeren werken in de frisse lucht en in een natuurlijke omgeving. Er is veel ruimte. Dit bevordert het welzijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor 12.00 uur besteld dezelfde dag verzonden*

*Mits voorradig en betaald.

 

Bij een orderbedrag boven de € 50,00 verzenden wij gratis binnen Nederland! Daaronder zijn de verzendkosten € 5,00.

Dit geldt niet voor de diepvries paardenmelk. Hiervoor gelden aangepaste verzendkosten.

 

© 2015 - 2024 Paardenmelkerij Hoeksche Waard | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel